top of page

לצאת מהלופ

עודכן: 23 במרץ

אחת המטרות המרכזיות בטיפול מבוסס מיינדפולנס היא לעזור לנו לזהות את הלופים בהם אנו תקועים. 


מזה אומר להיות תקוע בלופ? להיתקע בלופ דומה ללחוץ עד הסוף על דוושת הגז בניוטרל או שהאוטו כבר שקע בתוך הבוץ. במקרה הטוב אנו משקיעים את מירב האנרגיה בצורה מאד לא יעילה. במקרה הפחות טוב אנו מתחפרים עמוק יותר בתוך הבוץ.


"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, כל משפחה אומללה - אומללה בדרכה שלה." (לב טולסטוי)

הקשיים והסבל שלנו אולי ייחודיים לנו, אך הגורמים להם דווקא דומים. המחקר הענף של טיפולי הגל השלישי של ה-CBT הנעזרים במיינדפולנס לצרכים טיפוליים, עוזר לסווג את גורמי ה"אומללות האנושית" לשישה גורמים מרכזיים שמובילים לסבל ומלבים אותו. 


מתוך ערות, והתבוננות בעיניים פקוחות בגורמים הללו, ניתן להשתחרר מלולאת הסבל. אין זה אומר שלא נדע עוד כאב, אלא שנוכל להפחית משמעותית את הסבל העודף הנלווה לכאב המצוי בחיים ממילא. על בסיס הבנה זאת, במאמר זה נציין ונפרט על שישה הלופים – כאמור, ההבחנה הבהירה בהם היא זאת שיוצרת תנועה ייחודית, לעתים אפילו יצירתית, המאפשרת להשתחרר ולחוש רווחה. 


שש הלולאות המפורטות להלן מבוססות על רכיבי הגמישות הפסיכולוגית מתוך טיפול מבוסס קבלה ומחוייבות (ACT), אחד מענפי הפסיכותרפיה של CBT מבוסס מיינדפולנס.


1. לופ המחשבות

לופ זה מאופיין בהסחות דעת בלתי פוסקות, המשך ניתוח ועיסוק מחשבתי במצב זה או אחר. הרבה פעמים המחשבות הללו יהיו בעלות טון ביקורתי או כאלה שרואות את המציאות מבעד לעדשה שחורה. יחד עם זאת, גם במקרים בהם המחשבות נעימות, על סף הפנטזיה, הן מקשות ולא מאפשרות לראות את המציאות באפן בהיר ולפעול בה.

לקריאה נוספת: המחשבות משגעות אותי


2. לופ מחוץ להווה

בלופ זה אנו מקדישים זמן רב בניתוח העבר ובמחשבות על העבר, כמו: למה פעלתי כך או לא כך, או פשוט התקשות להשתחרר מאירועים שקרו לנו, בין אם הם בעבר הקרוב או הרחוק. לחלופין נוכל למצוא את עצמנו מושקעים במחשבות על העתיד, ובניסיון לשרטט אותו באפן שאינו באמת עוזר להתכונן לקראתו אלא יוצר חששות, פחדים ותקיעות.


3. לופ התפקידים

לופ זה קשור בתפקידים ה"לא רשמיים" שאנו לוקחים על עצמנו ביומיום. כמו כל התנהגות שלנו, לתפקידים הללו יש רווח מסוים, לכן אנחנו ממשיכים "לגלם" אותם. גם כאן קיים מנעד רחב של תפקידים בהם ניתן להיתקע, לעתים זה תחושת כורח להיות ה"מבוגר האחראי" בכל מקום אליו נלך, במקרים אחרים זה עשוי להיות תפקיד של "קורבן", המלווה בתחושה שהגורל מתאכזר באפן ספציפי אלינו.


4. לופ ההתעלמות

לופ זה מאופיין בהתעלמות וקושי לקבל את המציאות כמו שהיא. התעלמות זאת מובילה לשני סוגים של התנהגויות, שהן כביכול הפוכות אחת מהשנייה, אך מובילות לתוצאה דומה. 

  1. הימנעות: המציאות נחווית כמאיימת ומובילה להימנע מפעולות משמעותיות. למשל, מציאות: יש לי קושי במערכת היחסים עם אדם יקר. ההימנעות: להמשיך להיפגש כרגיל ולא לפתוח את הדברים\להימנע ממפגש וכך הלאה.

  2. פעולות שמטרתן להימנע ממפגש עם הקושי: במצב זה המציאות המאיימת מובילה דווקא לעשייה, בשביל לא להיות במגע עם הסיבה המקורית לקושי. דוגמה רווחת, המנהג לפתוח את הטלפון בשל חוסר נוחות שעולה במפגש חברתי.  



5. לופ שכחתי את עצמי 

בקטגוריה זאת מתוך אינרציה ולהיות "על אוטומט", אנו מוצאים את עצמנו חיים, פועלים ומשקיעים משאבים רבים, מבלי לעצור ולשאול את עצמנו שאלות כמו: מה בעצם חשוב לי? לשם מה כל ההשקעה והאנרגיה? לופ זה מביא עימו תחושות של חוסר מימוש, ושאנו רחוקים מה"אני מאמין" שלפיו היינו רוצים להתנהל במרחבים השונים. 

לקריאה נוספת: הכל תקוע אצלי


6. לופ "גדול עליי"

בתוך לופ זה דווקא יש לנו מטרה ידי ברורה, אך הדרך אליה נראית ארוכה ובלתי מושגת. המרחק ביננו למטרה מוביל לכך שכמעט ולא נעשה כל פעולה שהיא כדי להתקדם, והחוויה היא של תקיעות ותסכול. 

מוזמנים להיות עמי בקשר



מטפל בפסיכודרמה I טיפול מבוסס מיינדפולנס I CBT גל שלישי


קליניקה פרטית בכפר סבא\און ליין


Comments


bottom of page