top of page

פוסט טראומה (PTSD) ”הלמת”

מהי ואיך מטפלים בה?


טראומה

כל אחד מאיתנו חווה לאורך חייו רגעים קשים, מפחידים, טרגיים ואף גורליים. לרוב, החוויות הללו הופכות לזיכרונות שמאפשרים לנו להמשיך בחיינו באופן שיגרתי. עם זאת, במקרים מסוימים, אותן חוויות משפיעות באופן ישיר ועקיף על היומיום, אז ניתן להגדירן פעמים רבות כטראומות, בהן רצוי לטפל כדי להפחית את עוצמת השפעתן ולוודא כי אינן מחריפות.


פוסט טראומה

אז בהשוואה להגדרה הפשוטה והמעט עמומה של טראומה כמאורע חיים קשה שמשפיע על החיים בצורה משמעותית, פוסט טראומה או בשמה הלועזי PTSD הינה הפרעה נפשית אשר משפיעה באופן בולט על איכות החיים. לפוסט טראומה יש קריטריונים יותר ספציפיים וברורים (המוגדרים לפי ה- DSM 5, שהינו המדריך הרשמי לאבחון פסיכיאטרי בעולם).

אז מה מאפיין פוסט טראומה? אבחנה של הפרעת פוסט טראומה מורכבת מכמה קריטריונים עליהם נפרט כעת. על אדם המתמודד עם טראומה לעמוד בכל אחד מהקריטריונים על מנת לקבל אבחנה ברורה של פוסט טראומה. פעמים רבות, אנשים שחוו טראומה עשויים בהחלט להפגין חלק מהתסמינים המתוארים אך לא במלואם. כך, שגם אם רק חלק מהתסמינים מופיעים וודאי שגם נחוץ טיפול ממוקד טראומה להפחחת עוצמת התסמינים.

  1. חשיפה לגורם מסכן כלשהו– הדבר המהותי ביותר היא חשיפה לאירוע שסיכן/עשוי היה לסכן את האדם באופן משמעותי או ממש בסכנת חיים, סכנת פגיעה רצינית או אלימות מינית.

החשיפה למאורע המסכן צריכה להיות: ישירה, או כעד/נותן טיפול בזירת האירוע, או באופן עקיף דרך ידע על מכר שחווה פגיעה משמעותית.

  1. חודרנות: האירוע “חודר” לחיי היומיום מבלי יכולת שלנו לשלוט בכך. למשל, זכרונות שצפים ועולים במהלך היום, “פלאשבקים” (תחושה של חוויה מחודשת של רגע מהאירוע בזמן עירות) או סיוטים במהלך הלילות.

  2. הימנעות– האדם עסוק בניסיונות להימנע ממחשבות/תחושות/דברים שמזכירים את הטראומה. למשל, אדם כזה לרוב יצמצם את המגע החברתי שלו, באופן כללי, ובאופן ספציפי עם אנשים/ מקומות שהינם קשורים מבחינתו לאירוע הקשה שחווה. פעמים רבות הימנעות תהיה ספציפית וממוקדת ועם הזמן תהפוך לנרחבת יותר, עד לצמצום גדול מאד בחשיפה לגירויים חברתיים שונים כגון יציאה לכל מקום הומה אדם/ רעש.

  3. שינויים שליליים בדרכי החשיבה ו/מצב הרוח: לאחר טראומה ישנם שינויים בדרך שהאדם מתנהל ותופס את עצמו והעולם, עם נטייה לחוויה הרבה יותר שלילית ופסימית, לדוגמא קשיים משמעותיים בתהליכי זיכרון וקשב וריכוז, תחושת אשמה משמעותית, תפיסת העולם כמקום מסוכן ומאיים, תחושת בידוד חברתי ועוד.

חשוב להדגיש שאשמה הינה תחושה מאד נפוצה ומכאיבה למתמודדים עם פוסט טראומה אותה צריך להכיר, לקבל, לשנות במידת האפשר ולמצוא דרכים להפחית את השפעתה על איכות החיים של האדם.

  1. עוררות: תארו לעצמכם שדוב רודף אחריכם- במקרה כזה, הגוף שלכם יפריש אנדרנלין וקורטיזול לסמן למערכות שעליהן להיות דרוכות לברוח ולתפקד. אנשים עם פוסט טראומה חווים עוררות גופנית גבוהה מאד, אשר מרגישה קצת כאילו אותו דוב פשוט לא הפסיק לרדוף אחרהם ידווחו על תחושת דריכות מאד גבוהה, כמו קפיץ מתוח שכל דבר מקפיץ אותו. הם יהיו רגישים יותר לרעשים, סף התסכול שלהם יהיה נמוך יותר וידווחו גם על קשיי שינה כחלק מהקושי של הגוף להירגע.

טיפול בפוסט טראומה:

ראשית, חשוב לציין שפוסט טראומה הינה הפרעה בה חשוב וניתן לטפל. ככל שעובר הזמן מאז הטראומה כך עולה הסיכוי לפגיעה ביותר תפקודי חיים. בשל כך, מומלץ לעבור טיפול ממוקד טראומה מהר ככל הניתן מזמן הפגיעה. עם זאת, ניתן לטפל בפוסט טראומה גם שנים ארוכות לאחר היווצרותה.

הטיפול המקובל ביותר כיום בפוסט טראומה הוא שילוב של טיפול שיחתי ממוקד טראומה ומעקב פסיכיאטרי שמציע טיפול תרופתי תואם. על מנת לוודא כי הטיפול הפסיכולוגי שיחתי הינו ממוקד טראומה רצוי מאד לוודא כי המטפל.ת מציע טיפול באחת משיטות הטיפול היעילות מחקרית (כגון PE- חשיפה ממושכת, EMDR- טיפול ממוקד תנועות עיניים, TF-CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד טראומה ועוד).

כמעט תמיד טיפול בטראומה יעסוק במהותו בחשיפה חוזרת לאירוע הטראומתי בסביבה בטוחה. כלומר, המטרה תהיה להעלות את הזיכרון הטראומטי בחדר בכל מיני שיטות וטכניקות שונות במטרה ליצור לבסוף מצב שהזיכרון עצמו מאיים ומציף פחות ופחות את האדם. מעבר לכך, טיפול ממוקד טראומה יתמקד במאפיניים חשובים נוספים כגון הגוף וההתנהגות, גורמי התמך.

הגוף- עבודה ממוקדת גוף המסייעת לזהות תחושות ולמצוא דרכים להפחית מתח ועוררות גופנית מסייעות להשיג תחושת שליטה וויסות טובות יותר.

התנהגות- סיוע לאדם לזהות ולשנות דפוסי התנהגות לא יעילים בחיי היומיום כגון הימנעות חברתית וסף תסכול נמוך, יצירת סדר יום ושיפור דפוסי השינה.

גורמי תמך- פעמים רבות עולה צורך במתן הדרכה/טיפול לגורמי התמך השונים ובהם : בני משפחה, בני/בנות זוג והורים, אשר פעמים רבות סובלים ומתקשים להתמודד עם בן המשפחה הטראומטי.

המלצת קריאה: כל אשר מתעניין להעמיק בנושא ההבנה של הפרעת פוסט טראומה והטיפול בה, מומלץ מאד שיקרא את הספר המעולה והקריא של הפסיכיאטר בסל ואן דר קולק “נרשם בגוף” שסוקר את תולדות ההפרעה, סוגי הטיפולים השונים ומציע שיטת התערבות חדשנית המתמקדת יותר בגוף.

Comments


bottom of page