7 דרכים להתמודדות עם משבר על פי מודל גשר מאח"ד
איך להתמודד עם משבר?
התמודדות עם משבר
חיבור לכוחות חיוניים בזמן משבר על פי גשר מאח”ד
אף אדם לא בוחר במשבר או בקושי, אך העובדה היא שהם חלק בלתי נפרד מחיינו. הכרה בכך מסייעת להיערך למצבים אלו. מודל גשר מאח”ד מציע לנו שבעה כוחות חיוניים אליהם נוכל להתחבר בזמן משבר. במאמר זה תוכל.י ללמוד עליהם וגם לזהות – מהו דפוס ההתמודדות שלך במצבי מצוקה (כלומר לזהות מהו הכוח החיוני שלך). זיהו זה יהפוך את הכח החיוני לזמין בזמן אמת ויאפשר לך לחזק אותו, ואפילו ליהנות ממנו גם בשגרה.
שבע הדרכים שעומדים מאחורי ראשי התיבות גשר מאחד הם: גוף, שכל, רגש, משפחה, אמונה, חברה, דימיון. הנה פירוט על כל אחד מהדרכים:
ג – גוף: אנשים המחוברים לגוף, ימצאו דרך להתחבר ולעבוד בעזרת ודרך הגוף בעת משבר. ברגע של עצבות קשה, הם יצאו לריצה כדי להרגיש טוב, ייתכן שיעשו מדיטציה. אם חווים חרדה, הם יעבדו דרך הנשימה ועוד. גם התמקדות בסידורים, ארגונים ופעולות היא דרך של ויסות והתמודדות בדפוס התמודדות זה.
ש – שכל: יש אנשים שהמימד הקוגניטיבי הוא זה ששומר עליהם. אנשים כאלה יודעים להעריך ולקרוא נתונים, באפן שתומך בהחלמה שלהם. מידע הוא גורם מרגיע עבורם. אם הם סובלים ממחלה כלשהי למשל – קריאה של עוד מידע, הבנה מעמיקה וכיוצ”ב – כל אלה יסייעו להם בתחושה של שליטה ויגבירו את אפשרויות הפעולה שלהם.
ר – רגש: אדם שרגש הוא כח חיוני שלו, יעזור לו להביע את עצמו בדרכים שונות – ללכת למדבר ולצעוק, לכתוב שיר, לכתוב באפן כללי, לצייר, לשתף אחרים ברגשותיו וכן הלאה.
מ – משפחה: יש מי שרואה במשפחה כגורם מאפשר, מרפא, מקום ללכת אליו ברגעים של קושי. מכירים מישהו שאומר: “כשאני חולה, אין על המרק של אמא”?
א – אמונה: כמו בכוחות הקודמים, גם כאן, אמונה ככוח חיוני יכולה להתבטא בדרכים שונות – חיפוש המשמעות סביב אירוע שקרה, אמונה בתהליך, בכך שהדברים קורים מסיבה מסוימת. יש מי שהתקרבות לדת, האפשרות להתפלל, להתנחם בכך שיש משהו גדול מאתנו בעולם הזה – כל אלה מחזקים אותו.
ח – חברה: הכוונה היא גם לחברים כגורם תומך. ולצד זה גם שייכות חברתית, קבלת כוח מקבוצת תמיכה ואפילו אקטיביזם חברתי – יציאה להפגנה עם אנשים שמרגישים כמוני.
ד – דמיון: להיבט הדמיון יש אספקטים רבים בנוגע להחלמה ממשבר. החל מתקווה, היכולת לראות בעיני הדמיון עתיד טוב יותר. דרך פתרונות יצירתיים, דמיון מודרך. וכן, גם אסקפיזם, שמגיע כהסחת דעת, סדרת טלביזיה או סרט שיסיטו את תשומת הלב מהקושי, מאפשרים לעתים לשנות את הפרספקטיבה ולחוש רווחה.
משבר מוצא את האדם הרבה פעמים בתחושת אין. חיבור לכוחות חיוניים מחדש את תחושת היש. הטיפול במצב משבר נועד לחבר את האדם לכוחות שלו, ותוך כדי לסייע לו לפתח כוחות נוספים.
לקבלת טיפול או במידה ותרצו להתייעץ – אודי: 050-6614594
נכתב על ידי אודי גולדשטיין, MA במסלול למטפלים מנוסים באומנויות, מתמחה בפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס, מטפל מוסמך ומדריך סטודנטים לפסיכודרמה בהכשרתם הקלינית בתחום בריאות הנפש.
Comments