top of page

איך בוחרים את הטיפול הנפשי הנכון

טיפול נפשי/פסיכולוגי? כמה עקרונות שכדאי לדעת לפני שמתחילים טיפול

בכתבה הבאה, ננסה לעזור לכם לרכוש ידע בסיסי שיסייע לכם בבחירת הטיפול המתאים לכם, מתוך הבנה שלא תמיד מידע זה נגיש בצורה פשוטה ונהירה.

טיפול פסיכולוגי מאגד תחתיו סוגים שונים של התערבויות, לרוב שיחתיות, אך לא רק, אשר מטרתן העיקרית הינה לשפר את איכות חייו של המטופל ולסייע לו ברכישת כלים להתמודדות יעילה יותר עם קשיים.

מתאים לכולם - חשוב לציין כי טיפול פסיכולוגי הינו תהליך המומלץ לכל אדם המתמודד עם קושי, דילמה או משבר בחייו. בעבר,נפוץ היה לחשוב שמי שמגיע לטיפול פסיכולוגי סובל מבעיה נפשית קשה ולכן רבים נמנעו מכך. כיום, טיפול פסיכולוגי הינה דרך רווחת ויעילה המסייעת בשיפור איכות החיים, הפחתת קשיים והפרעות שונות הפוגעות בדימוי עצמי, זוגיות, תעסוקה, תפקוד חברתי, לימודי ועוד.


חשוב להתייחס לכמה גורמים שישפיעו משמעותית על יעילותו:

  1. הכשרת המטפל: כפי שלא הייתם הולכים לטיפול רפואי אצל מישהו ללא הסמכה רפואית, כך בדיני נפש, אסור להקל! יש לוודא כי המטפל/ת בו אתם בוחרים הינו בעל רישיון והסמכות רלוונטיות (לדוגמא פסיכולוג מורשה בתחום הטיפולי : שיקומי, קליני, רפואי, חינוכי או התפתחותי; עובד סוציאלי קליני או כל בעל תואר שני טיפולי כגון מטפל בפסיכודרמה ו/או מטפל שסיים לימודי פסיכותרפיה דו או תלת שנתיים במכון/ מוסד מוכר). פסיכולוגים ניתן לבדוק ישירות הכשרתו בפנקס הפסיכולוגים שזמין לכל בחיפוש בגוגל. ומעבר לכך לכך אל תתביישו לבקש תעודות רלוונטיות מצד המטפל במידה ועולה בכם ספק.

  2. סוג הטיפול: הטיפ הכי חשוב בעיניי הוא לא להתבייש לשאול את המטפל/ת על שיטת הטיפול בה יתנהל הטיפול כמו גם להגדיר עמו מטרות ברורות. כיום, ישנן שיטות לא מעטות לטיפול כאשר ישנם מצבים כגון חרדה ודכאון להן שיטות טיפול מוכחות יותר מאחרות. לדוגמא, לטיפול בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) אחת השיטות הטובות ביותר הינן שילוב תרופתי עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי ובאופן כללי, טיפול בהפרעות חרדה בשילוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוכח כיעיל.

  3. מימון: א. טיפול פסיכולוגי ניתן לקבל באופן מוזל דרך קופת החולים שלכם (לכל קופה יש רשימת מטפלים ומרפאות עמן הם עובדים), הן בקליניקות פרטיות של מטפלים העובדים עם הקופה כמו גם במרפאות בריאות נפש. היתרון הגדול הוא שמדובר בטיפול בעלות כלכלית מופחתת/ללא עלות.

  4. החסרון העיקרי- רשימות המתנה ארוכות שעשויות להמשך מספר חודשים ואף למעלה משנה כמו גם אי יכולת לבחור את זהות המטפל/ת שיטפל בכם. כמובן, שניתן לפנות לטיפול במסגרת פרטית, בה אתם בוחרים את המטפל ומיקום הטיפול המתאים לכם.

ב. טיפול פרטי: שיפור במצבכם עשוי לקחת זמן. אם בחרתם באפשרות של טיפול פרטי, עליכם לוודא שאתם יכולים לעמוד בהוצאה שבועית שתעמוד על סכום ממוצע של סכום הנע בין 300-450 שח למפגש טיפולי, פעם בשבוע.

משך הטיפול כולו אינו דבר מוחלט או ברור ברוב ההתערבויות ונע בין מספר חודשים בהתערבויות קצרות וממוקדות ועד שנה ומעלה בטיפול מעמיק יותר אשר נועד לטפל ביותר מרק סימפטומים ספציפיים.

חשוב! יש להערך , נפשית וכלכלית, לכך ששינוי בעקבות טיפול פסיכולוגי עשוי לקחת זמן, השקעה רבה מצד המטופל וסבלנות. פעמים רבות, אנשים מתחילים טיפול פרטי ולאחר זמן קצר חשים מתוסכלים מכך שההוצאה הגבוהה אינה מניבה פירות מיידים ועל כן,

ג. החזרים:לעיתים, ניתן לקבל החזרים מביטוחים פרטיים. מומלץ לבדוק זאת מול המטפל שלכם כמו גם מול הביטוח הפרטי שלכם.

  1. סוגי טיפולים פסיכולוגיים:

כיום קיימים אינספור שיטות טיפול וקשה ומבלבל יהיה לסקור את כולן. עם זאת, אנסה לעשות סדר כללי אשר יסייע לכם לבחור בקלות גדולה יותר בין שלל הטיפולים המוצעים.

חשוב לבדוק האם קיימת למטפל הכשרה רשמית בתחום הטיפול הספציפי בו הוא עוסק.

האבחנה הקלה ביותר לסיווג טיפול פסיכולוגי הינה לפי משך הטיפול הצפוי.

  1. טיפול ממוקד, קצר מועד: בקצרה, ישנם טיפולים ממוקדים ותחומי זמן, לרוב למספר חודשי טיפול עד שנה.

אנשים רבים פונים לטפל בסימפטום ספציפי המטריד אותם (פחד ממוקד למשל מנסיעה במעלית) או דילמה נוכחית ( משבר ספציפי בחיים, דילמות תעסוקתיות וכו’) ומעוניינים לקבל מענה ממוקד אשר יסייע להם לקבל החלטות מתאימות או להתמודד טוב יותר עם פחד מסוים.

ישנן גישות טיפול לא מעטות העובדות במבנה של פרוטוקול אשר מעניק וודאות מסויימת למהלך הטיפול, כולל מספר הפגישות המשוער ופירוט מהלך הטיפול. היתרונות הבולטים של גישות אלו הינה הוודאות לגבי מהלך ואורך הטיפול, כמו גם היותן, לרוב, מבוססות מחקר.

לרוב, טיפול ממוקד וקצר מועד ינוע בטווח זמן של 3 חודשים עד שנה ויתמקד ישירות בסימפטומים וגורמים מעוררי מצוקה כגון חרדה, טראומה, דכדוך ודכאון ומטרתו להפחית משמעותית מעוצמתן ולסייע לאדם לתפקד טוב יותר. בשל היותו ממוקד סימפטומים, טיפול זה לא יעסוק באופן מקיף או מעמיק בקשיים רגשיים/ תהליכים נפשיים מופשטים יותר הקשורים לדימוי עצמי, יחסים מוקדמים עם הורים ודמויות משמעותיות אחרות, יחסים זוגיים, דילמות ותכנים לא מודעים אחרים. דוגמאות לטיפול ממוקד וקצר מועד :טיפול קוגניטיבי התנהגותי( CBT),טיפול ממוקד טראומה EMDR,טיפול בוויסות רגשי פרטני וקבוצתי DBT, טיפול דינאמי קצר מועד ועוד.

לסיכום, יתרונות טיפול ממוקד – קצוב בזמן, מבוסס מחקר לרוב, הקלה בסימפטומים. חסרונות- לא מעמיק, לא תמיד יתמקד בתהליכים נפשיים מורכבים יותר מהסימפטום המדווח ולכן לא מוביל לשינויים גדולים יותר באיכות החיים, הדימוי העצמי והיחסים הבינאישיים.

  • טיפול פסיכולוגי, ארוך טווח: טיפול פסיכולוגי ארוך טווח (שנה ויותר) נועד לסייע לאדם להכיר טוב יותר את עולמו הפנימי ואת הכוחות הפועלים בתוכו. טיפול זה נקרא גם באופן שגור טיפול רגשי דינאמי (כלומר כזה המתעמק בדינאמיקה התוך נפשית של המטופל). טיפול זה נחשב מעמיק ואינטימי יותר ואינו מתיימר לטפל רק או ישירות בסימפטומים כגון חרדה, או פחד אלא להבין את המנגנונים הלא מודעים העומדים בבסיס הקשיים שמביא עמו המטופל לטיפול. טיפול זה יתמקד לרוב במרכיבים מודעים ולא מודעים, מנגנוני הגנה ומבנה היחסים המוקדמים של אדם עם הוריו, משפחתו וסביבתו.

חשוב לציין כי גם בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח ישנן גישות ותיאוריות שונות אשר לאורן פועל המטפל ואשר ישפיעו מאד על חווית המטופל. להמחיש את השוני, לדוגמא ישנן גישות טיפוליות בהן המטפל פעיל מאד ומשתף בתחושותיו הסובייקטיביות לעומת אחרות בהן המוקד הוא רק המטופל והתכנים שהוע עצמו מביא לטיפול, כאשר המטפל מקפיד לא לחלוק פרטים אישיים עליו. כדאי ורצוי לשאול את המטפל להשקפתו והתיאוריות המנחות אותו כדי להבין יותר את מהלך הטיפול הצפוי וההתאמה.

ולבסוף, אולי הדבר החשוב ביותר: כימיה! הטיפ הכי טוב בעיניי, מעבר למקצועיות המטפל/ת והתאמתו “על הנייר” לצרכים שלכם, הוא הקשר שנוצר ביניכם בחדר. קשר נעים, תומך, מכיל ולא שיפוטי הוא תנאי הכרחי להצלחת טיפול ומנבא במידה לא מבוטלת את הצלחתו העתידית.

תגובות


bottom of page