איתור הגורמים לחוסר גמישות פסיכולוגית
אני מזמין אותך להתמקד בקושי, התמודדות או בעיה כלשהי בחייך. ייתכן שזהו קושי נקודתי מהזמן האחרון, או אולי התמודדות אשר מלווה אותך כבר זמן רב. לכמה רגעים התבונן.י על עצמך מהצד אל מול הקושי הזה. בהתבוננות נסי לברר – מהם המחשבות המלוות את הקושי? איזה תחושות אני חווה? אילו רגשות עולים בי? התבוננות מסוג זה, באפן פתוח וסקרן, היא כבר נקודת פתיחה טובה יותר להבין את שורשי הקושי.
לפניך 6 היגדים, שיעזרו לך להבין טוב יותר מה מקבע ומלבה את המצב, ומה עשוי לקדם אותך. בשאלון המיפוי הזה, אנו נתמקד בזיהוי המקור לקושי.
(6 = מזדהה מאד עם המשפט | 1 = לא מזדהה כלל)
דרג.י את המשפטים הבאים בסולם מ-1 עד 6
הפרדה קוגניטיבית – הדבקה קוגניטיבית
-
המחשבות על הקושי הזה מעסיקות אותי ללא הרף, אני פשוט לא מצליח.ה להוציא אותן מהראש.
במידה וסימנת 4 עד 6: ייתכן ואחד הגרומים לקושי שלך הוא הדבקה קוגניטיבת. במצב זה קשה להניח למחשבות, ולעתים קשה ליצור הפרדה בין המציאות למחשבות. יש נטייה להאמין שבעזרת המשך חשיבה על הדבר, משהו ייפתר – אך לרוב חשיבת יתר בנושא יוצרת סבל ואינה מקדמת.
במידה וסימנת 1 עד 3: ככל הנראה היכולת שלך להפרדה קוגניטיבית היא יחסית גבוהה. אלה חדשות טובות. הפרדה קוג' מסייעת לך להבחין במחשבות שלך סביב ההתמודדות מהצד, והן לא בהכרח מכתיבות לך איך לפעול במציאות. כלומר, חופש הבחירה שלך גדול יותר.
קבלה – הימנעות חווייתית
-
אני משקיע.ה כמות עצומה של משאבים ואנרגיה בניסיון לפתור את הקושי. אני לא נח ולא שוקט לרגע, אשקיע את כל כולי עד שהמציאות תשתנה.
במידה וסימנת 4 עד 6: העיסוק בקושי תופס המון אנרגיה וגזרות בחיים. במצב זה הקושי צובע עוד ועוד מרחבים, ואין אפשרות להתרווח אפילו לרגע. באפן פרדוקסלי, העיסוק המתמיד הזה שנועד לפתור את הקושי, נובע לרוב דווקא מהימנעות - חוסר רצון לפגוש משהו מרתיע או מחוסר קבלה של המציאות כפי שהיא.
במידה וסימנת 1 עד 3: הקבלה שלך את המצב מסייעת לך לא להתהלך במציאות עם תחושה שכל מה שעליך לעשות הוא לפתור בעיה. מצב זה של קבלה עם המצב, מאפשר פחות עיסוק אקוטי ולעתים אפילו יש ביכולתו לסייע לראות את הקושי דווקא כהזדמנות.
מגע עם הרגע הזה – עיסוק בעבר\בעתיד
-
קשה לי להתמקד בהווה ולהנות מהרגע הזה. אני חש.ה מתח ועסוק.ה מאד בניתוח ובמחשבות על העבר או על העתיד: למה פעלתי כך ולא כך? מה יקרה במפגש הבא שלי עם הקושי?
במידה וסימנת 4 עד 6: העיסוק בעבר\בעתיד יוצר מתח ברמה הגופנית. יש עיסוק רב בנרטיב (הסיפור) שלך על הבעיה, ובתסריטים לגבי איך היה ומה יהיה. עיסוק זה מקשה גם על גילוי של פרטים חדשים שעשויים לסייע לך.
במידה וסימנת 1 עד 3: המגע עם הרגע הזה מאפשר לך בזמן הקושי – לא לברוח ממה שעולה בתוכך, להיות קשוב לתחושות\הרגשות\המחשבות המלוות אותו ובהתאמה גם לפעול באפן מיטיב. ברגעים שאינך חווה את הקושי קיימת יש אפשרות רבה יותר לרווחה והנאה.
עצמי כהקשר – עצמי כתוכן
-
זה נראה שכל פעם כשזה קורה אני חוזר.ת בדיוק לאותה פוזיציה. כאילו לקחתי על עצמי תפקיד ואין לי ממש אפשרות לשנות אותו.
במידה וסימנת 4 עד 6: ייתכן ואת.ה חווה את העצמי שלך כתוכן, כלומר כמשהו מאד אחיד וברור. הקושי מגדיר את תפיסת העצמי שלך, גם כשאתה בכלל לא ניצב מולו. תפיסת עצמי זאת לא מאפשרת לך גם להתמקם מחדש אל מול הקושי, ובהתאמה גם להגיע עם דרכי פעולה אחרים ויצירתיים שייתכן ויהיו לעזר עבורך.
במידה וסימנת 1 עד 3: תפיסת העצמי שלך לא מתערערת או נקבעת כולה על ידי הקושי שאתה חווה. כלומר, אם הקושי שלך הוא כשלון במבחן\ראיון עבודה, אתה לא חושב על עצמך – אני כשלון בכל תחום בחיי, אלא מבין שכשלון הוא נגזרת של הקשר מסויים (לחץ מסויים\העבודה לא באמת מתאימה לך וכך הלאה). תפיסה זאת מסייעת לראות עצמך באפן רחב וחומל.
הנה שני מאמרים בהם ניתן ללמוד עוד לגבי חשיבות מרכיב לגמישות פסיכולוגית:
ערכים ברורים – חוסר כיוון
-
כשהקושי עולה אני ממש שוכח.ת את עצמי, את הערכים שלי, את העקרונות שלי, את מה שחשוב לי כבן אדם.
במידה וסימנת 4 עד 6: המפגש עם הקושי עלול להביא אותך לחוות את המצב כאילו "הקרקע נשמטת לגמרי מתחת לרגליך".
במידה וסימנת 1 עד 3: גם בעת הסערה, אתה עדיין זוכר מה חשוב ומשמעותי לך. העובדה שהערכים שלך ברורים, עוזרת לך ברגע האמת לא ללכת לאיבוד, כיוון שאת עדיין זוכרת מה הכיוון הכללי אליו את שואפת, והוא מהווה מעין מצפן עבורך.
מחויבות לערכים - תקיעות
-
אני מבין.ה שיש פעולות וצעדים שעליי לעשות כדי שהדברים ייראו אחרת. לפעמים אני אפילו יודע.ת מהם. העניין הוא שאני פשוט לא מצליח.ה להביא את עצמי לנקוט בפעולות האלה.
במידה וסימנת 4 עד 6: יש לך בהירות כלשהי לגבי מה יכול לעזור. יחד עם זאת קשה לך לפעול בהתאם. זה יכול להיגרם מכך שהפעולות נראות מרתיעות, או שבכלל קשה לך להיות יצירתי ולחשוב על צעדים קונקרטיים שיסייעו לנו למען מה שחשוב לך. התוצאה היא תקיעות אל מול הקושי.
במידה וסימנת 1 עד 3: אתה עושה פעולות שתומכות בערך שלך\במה שחשוב לך לטפח ולפעול למענו. פעולות אלו מבטאות את המחוייבות שלך למה שחשוב לך, ביטוי זה עוזר לחוות סיפוק ומימוש עצמי.
עוד על בהירות הערכים ומחוייבות אליהם בכדי לצאת מתקיעות, ניתן לקרוא במאמר הזה.
מחבר: אודי גולדשטיין MAAT מטפל בפסיכודרמה,
המסלול למטפלים מנוסים באומנויות, מתמחה בפסיכותרפיה מבוסס מיינדפולנס.